Nieuws

Kaarsjes eiland

Brand je kaarsje ter nagedachtenis aan een dierbare overledenen.

De veerman zet je over met zijn bootje naar ons eiland van staal, door een fonkelende sterrenhemel op aarde, terwijl om je heen het water tot leven komt en opdoemende beelden de nacht verlichten. Tot aan het ochtendgloren blijft er mogelijkheid tot het bijzetten van je lichtje. Muntjes voor de veerman en gedenkkaarsjes zijn verkrijgbaar .

Thierry van Raaij en Hetty van Bommel met medewerking van Wouter van Dijk. 

19.00 – 23.00 uur

____________________________________________

Fluisterwolk

Vertrouw de naam van degene die mist toe aan de Fluisterwolk die ons omhult met alle namen, steeds meer en meer, tot aan het ochtendgloren. Zolang namen worden genoemd worden ze niet vergeten.

Soundscape van Hein Verhoeven. 

19.00 – 23.00 uur

______________________________________________

Luisterende Oren

We zijn niet alleen, maar samen deze Nacht.

Deel je gedachten in een Biechtstoel.

Met objecten van oa Rob Vrijen en medewerking en rouwtherapeuten. 

19.00 – 23.00 uur

_________________________________________________

Loket Review

Deel je persoonlijke ervaring rondom het gedenken van jouw dierbare overledene in onze Nacht in de authentieke telefooncel die vroeger dienst deed in de NDSM-Smederij. Discretie verzekerd. Eef verbindt later de audio-opname met de naam die je aan de Fluisterwolk hebt toevertrouwd.
Eef is NDSM’s liefdevolle meester-interviewer, oa bekend met haar Noorderlingenpodcast.

Door Eef van der Meer

19.00 – 23.00 uur

_________________________________________________

Licht in de Duisternis

Marco Broeders (Co2RO) studeerde Architectonische Vormgeving aan de AKV St.Joost in Breda. Momenteel is hij werkzaam als ruimtelijk vormgever en analoog vj. Co2RO werkt met analoge beamers waarin roterende grootbeelddia’s naar eigen ontwerp geplaatst worden. Geprojecteerde beelden kruipen langs, in en met elkaar en creëren interfererende patronen en abstracte verhaallijnen. Een projectie is een ‘liveset’ van roterend en stilstaand beeld in licht. De zoektocht naar het beeld binnen het gegeven architectonische profiel is een performance op object, vloer, plafond en wand.

19.00 – 2.00 uur

____________________________________________________

Avé Maria

door Anna Serierse

22.45 – 23.00 uur

_______________________________________

Platina Blues

Een muziekfilm waar de dood een man op zijn hielen zit.

De zanger Thé Lau had onbehandelbare kanker en schreef tijdens zijn chemokuren een muzikaal testament; ‘PLATINA BLUES’. Schrijver en regisseur Threes Anna maakte op deze muziek A SINGLE SHOT MOVIE. Een 40 minuten durende wervelstorm waar de kijker een nachtelijke wereld wordt ingesleurd, waar een marcherend leger geen wapens gebruikt maar infuuspalen, waar wekkers en klokken tegen de tijd indraaien en waar verpleegsters engelen zijn. 

Uitgevoerd door vier performers, een danser van het Nationaal Ballet en Thé Lau. 

Art design: Thierry van Raay. Camera: Richard van Oosterhout. Productie Marijke Klasema. Tekst en zang: Thé Lau.  Script en regie: Threes Anna. Vertoning : Outdoor Cinema.

19.00 – 2.00 uur

__________________________________________________________________

Patronus the Deerhunter

Deze Amsterdamse band viert hun 10-jarig bestaan;

“Tijdens een verjaardag is het ook belangrijk stil te staan bij het feit dat het leven niet oneindig is!”

24.00 – 1.00 uur

_______________________________________________________

Project Wildeman

Onderzoekt tijdens de NachtvandeDoden de rituelen rondom de oeroude Winterwende.

Vroege Gregoriaanse gezangen van Hildegard von Bingen versmelten en botsen met live-electronica in een zoektocht van licht naar donker, dan weer in trance-scheppende cadans. Een poëtische, verwarrende én rebelse voorstelling die vragen stelt bij de uitbuiting van de aarde, de ongebreidelde hebzucht en de massa die klakkeloos meeroept met discutabele leiders.

Per dec 2019 gaat project Wildeman op toernee met Cappella Amsterdam met de voorstelling de Langste Nacht. De voorstelling tijdens onze Nacht van de Doden kan gezien worden als een preview hierop.

Over Project Wildeman:

Project Wildeman maakt absurdistisch en intuïtief muziektheater met lef. Kind en krijger: speelsheid en oerkracht komen samen. Project Wildeman maakt rauwe, eigentijdse rituelen die moeiteloos laveren tussen primitief en futuristisch, lichamelijk en virtueel. De kracht van Project Wildeman is de overgave -zowel in de fysieke uitputtingsslagen die het gezelschap ondergaat- als in de kwetsbaarheid in het contact met het publiek.

part 1: 21.55 + part 2: 23.15 uur

_______________________________________________________

Derwish

performance door Csilla Lakatos en Dodo Kis

22.00 – 22.15 uur

____________________________________________________

archæology of faith

Faith, myths and magic

Deze fotografische beelden zijn het resultaat van een zoektocht en reis naar de aanwezige connectie van oude geloven, mythe en sage, de archeologie van de huidige overtuigingen, in het Europese landschap en samenleving. De historische plaatsen uit deze verhalen, die al eeuwen worden gebruikt op dagen gekoppeld aan de zonnewenden en maanstand, spelen een belangrijke rol in vele mythe en verhalen vol magie. Ik wilde deze historische plaatsen en ceremonies vastleggen met mijn camera om zo hun connectie te tonen in onze hedendaagse wereld en landschap. Letterlijk deze mythische plaatsen en verhalen fotograferen hier op aarde. Al deze feesten en locaties hebben iets bijzonders, een diepe emotie dat door mensen wordt ervaart en dat groepen via rituelen verbind. Je kan het ook omschrijven als iets heiligs waarvoor je respect en verwondering krijgt. Dit kunnen de landschappen zijn, rivieren, bergtoppen of of de rituele ceremonies van mensen die zich hiermee verbinden. De magie en relatie tot die historische plek of het ritueel is wat ik ben gaan fotograferen. De combinatie van die verbeelding, de landschappen met de mens en de verbinding met elkaar is wat ‘archæology of faith’ is. 

daimon xanthopoulos

19.00 – 23.00 uur

____________________________________________________

AF

Een korte theatervoorstelling over opkomen en Afgaan.

Een voorstelling met twee gezichten die zich afspeelt in een versleten kleedkamer van een even versleten variété artiest. Zittend voor de spiegel kijkt hij te diep in het glas en naar een spiegelbeeld  waarin hij steeds minder herkent , zijn tweede gezicht lijkt een loopje met hem te nemen. Terwijl hij worstelt met een chronische onzekerheid, en een haperend geheugen, probeert hij toch wanhopig in zijn rol te blijven. Maar de tijd heeft aan zijn stoelpoten gezaagd en de magie van het theater weekt hem los van de realiteit.

Regie en concept: Vincent de Rooij in samenwerking met Daan Mathot (Voldaan) Spel: Daan Mathot/ Vincent de Rooij /Roel Goudsmit. Foto Jean Philipse.

Duur 15 minuten  

19.00 – 2.00 uur

__________________________________________

Polite Structures

“My interests lie between performance and sculpture, between aesthetics and social comment, between material driven research and the ungovernable impulse of a surreal sensibility. Dance focuses attention on the body, only the body — a specificity which in ordinary life would seem inappropriate. This depersonalization activates a unique kind of intimacy — an intimacy which my work mines. My performer’s bodies have been stripped of their daily cadences but not of their longings, hungers, thirsts, and needs. I also make sculptures for my performances — props which blur the line (wherever there is a line, there is a blur) between costume and set. The concept for Polite Structures is embedded in and generated organically through these objects. I’m particularly interested in the life a sculpture takes on after its birth — after the making is over and done. For me, that life is takes place in a visceral present tense — in performance”.

Emily Smith & Company (NY)

tussen 20.00 – 23.00 uur

________________________________________________

O.D.E.

A living, breathing human Shrine. An otherworldly tabernacle, made to honour our ancestors. To make the invisible visible. A reminder that there is nothing to be afraid of. To open your heart. The intention is love.

A collaboration between Arlette van Laar & Deirdre Hogan.

(met dank aan AthleteSportsWorld en Kroonwerk Boom Zorg)

20.00 – 20.15 uur

____________________________________________

From cradle to grave

“Het ouderlijk bed, waar ik in verwekt ben, gerecycled tot mijn doodskist, waarbij alle materialen zijn hergebruikt”,

van Henk Schut

19.00 – 23.00 uur

_________________________________________

Energiesteen

van Ellen van Baal

19.00 – 23.00 uur

_________________________________________

1001 Gedichten voor 1 Nacht

Zullen klapperen in de wind
aan een lange waslijn,
dwars door de Nacht van de Doden
een speels, geestig en gewaagd
onderzoek naar de dood,
flink geschud en binnenstebuiten gekeerd
1001 ideeën leven hun eigen leven voor 1 Nacht,
die ondanks hun poëtische kern 
stevig in de werkelijkheid verankerd zijn,
maar graag af en toe een eindje gaan varen

made by Margriet Kicks-Ass

19.00 – 23.00 uur

________________________________________________

BENU

Zij gaan ten onder om te leven. Na een nachtelijke tocht door het dodenrijk worden zeven mythische vogels met de opkomende zon in het oosten herboren. Totdat de zon ondergaat in het westen, dan ‘verbranden’ zij zich, om de volgende ochtend weer opnieuw te herreizen.

van Linda Anneveld 

19.00 – 23.00 uur

_________________________________________________

Rouw(e) klanken

Een avondvullend programma vol podiumkunsten in ons Troosttheater in de NDSMloods:

Peter Faber

Lang leve de Dood. De grote opluchting na je laatste zucht. Eeuwige rust . Hè hè is dat lachen. Hij kent geen rangen of standen , succes of verdriet, mooi of lelijk… het doet hem niets ….. allemansvriend van alles wat leeft ,iedereen welkom…. Maaarrrrr voor het zover is ….tot zaterdag 2 November op zijn feestavond iedereen welkom!”

20.00 – 20.15 uur

___________________________________________

L’onda Loud

Makes you travel and challenges your emotions.

This trio of troubadours plays festive dances and songs from Italy.  The repertoire offers an assortment of traditional music from the South (Tarantella, Tamurriata and Pizzica) and self composed songs and lullabies. It is a full-immersive experience in authentic and forgotten sounds. L’onda Loud hits the guts and tickles the feet. 

20.30 – 21.00 uur

___________________________________________

Move Around Sound

van Thijs Kelders Ruwedata

19.00 – 23.00 uur

_______________________________________

Dooie DJ

Bob Rusche is sinds 1999 radio DJ bij het programma X-Rated. Deze radioshow voor avant-garde, industrial, ambient, en elektronica, is in 1995 opgezet door Arjen Grolleman. destijds bij de radiozender Kink FM. Rusche sloot zich in 1999 hierbij aan, en maakte X-Rated samen met Grolleman tot aan de tragische dood van Grolleman in januari 2010. Daarna zette Rusche de show alleen voort.
Nu is het programma te horen bij De Concertzender, iedere zondagavond van 21:00 tot 23:00 uur.

X-Rated besteedt al sinds het begin aandacht aan niet alledaagse muziek, bijzondere klanken die nergens anders te horen zijn.
Iedere episode is opgedragen aan Arjen Grolleman, en de muziek die hij zo waardeerde.

Het is dan ook zeker een uitdaging om deze muziek ten gehore te brengen tijdens De Nacht Van De Doden.

Ter contemplatie, ter nagedachtenis aan zijn overleden beste vriend, en een ode aan alle doden die niet meer onder ons zijn.
De muziek in X-Rated brengt troost, en dat zal tijdens de Nacht Van De Doden niet anders zijn”.

tussen 21.00 – 23.00 uur

__________________________________________________

Harry Siers

In 2012 bezocht Harry Siers de Nacht van de Doden, omdat hij een dierbaar iemand te herdenken had.  Met een muntje in zijn knuist voor de schipper liet hij zich overvaren naar het vuureiland om er een waxinelichtje te branden. 

Omdat de avond/nacht erg goed beviel, vroeg hij Hetty of hij niet wat zou kunnen bijdragen aan projecten van Convoi  Exceptionnel. Dat kon. En zo belandde hij op Tweede Kerstdag 2012 in de rode dubbeldekkerbus op het NDSM-terrein om er op te treden tijdens een maaltijd voor dak- en thuislozen. Hij speelde er een aantal liedjes van zijn cd met hertalingen in het Nederlands van werk van de Amerikaanse muzikant Tom Waits.

Inmiddels is het zeven jaar later, tijd voor een nieuw bezoek aan de Nacht van de Doden, editie 2019.

Het toeval (bestaat dat?) wil dat Harry onlangs een lied schreef over de Nacht van de Doden, getiteld Whispering Cloud (Fluisterwolk). Hij komt het spelen, naast nog een handjevol andere liedjes. In het Troosttheater.

19.40 – 20.00

_______________________________________________________

Van Piekeren

Verhalenverteller en zanger Jan van Piekeren jaagt alweer ruim een kwart eeuw achter zijn muzikale droom aan. Nu zijn dochter gaat trouwen kan hij eindelijk met een gerust hart doorbreken. Iedereen mag echt alles van hem weten. Met zijn rauwe, doorleefde stem, neemt hij je mee in zijn wereld. Hij wordt begeleid door gitarist Johan Fransen, een muzikaal en creatief huwelijk, verslaafd aan het vermaken van het publiek.

Als extra gast nemen we Bruno Rombouts mee! (Accordeonist vd buitencatagorie)

19.20 – 19.40 uur

_________________________________________________

Laat me niet alleen

De rol van de dood tijdens het leven staat centraal in een interactieve performance.
Hoe kijk jij naar de dood? Hoe geef jij de dood een plek in je leven?
Door eigen ervaringen merkte Daan dat hij de dood voor zich uit schoof, terwijl het vaak zo frontaal aanwezig is in zijn leven. Daarom gaat hij op zoek hoe anderen dit doen. Mensen uit andere streken, culturen, andere professies en levensovertuigingen.

door Zinnig Noord + Daan Bosch

19.00 – 23.00 uur

_________________________________________________

Transitie

” De serie collages gaat over het leven van mijn overleden moeder hier en aldaar. Tjikkie Kreuger maakte bronzen werken. Ik verwerk haar vormen intuïtief met toegevoegde vormen van papier, waarbij het voelt alsof ik dichter bij haar ben en haar energie voel. Alsof ze het proces stuurt.”

van Amerens Hedwich

19.00 – 23.00 uur

_________________________________________________

Het Blote Feit

Volg hand en zand van een tekenaar rond haar model en onderga de som der delen.

concept en zandwerk  Sylvia Wybenga

film Menno van Wees

19.00 – 23.00 uur

__________________________________________________

Regina en Jordy

Moeder en Zoon na jaren hun samenzang in de huiskamer gezongen te hebben

delen zij nu hun close harmonie sound met het publiek.

Speciaal in de geest van singer -songwriter, zoon en broer “Just Jim” bij de Nacht van de Doden 

Regina is bekend als vlogster bij omrop Fryslân & als entertainer, haar zoon Jordy zingt in zijn band Nayeli 

Voor deze unieke gelegenheid treden ze samen op.

19.00 – 19.20 uur

__________________________________________________