Nacht van de Doden – NDSM

De 5e editie op 2 november 2019 op de NDSM tijdens de Museumnacht

Volgens de vroeg-keltische overlevering dalen de zielen van overledenen tijdens deze Nacht af naar de aarde om hun dierbaren te zoeken. Het is de taak van ons -stervelingen- om ze te laten weten waar we op ze wachten, met lichtjes en muziek, van zonsondergang tot aan het ochtendgloren, opdat weer even verenigd zullen zijn voor 1 volle dag, de Dag van de Doden. Deze rituele Nacht biedt ons troost én vreugde, want we zijn niet alleen.

Kunstenaarscollectief Convoi Exceptionnel creëert hiertoe een betekenisvolle ontmoetingsplek in het Droogdok, en begeleidt je met Licht in de Duisternis door Troost-kunst. De Veerman zet je met gedenkkaarsje over in zijn bootje, terwijl water tot leven komt, opdoemende beelden de nacht verlichten, en de Fluisterwolk je omhult met alle namen, steeds meer en meer. Tot aan het ochtendgloren blijft er gelegenheid tot het bijzetten van een kaarsje en het toevertrouwen van een naam aan de Fluisterwolk.

Met gepaste Rouw(e) Klanken, Rouwkost & Troostdrank vieren we tegelijkertijd het leven met de dood in ons Rouw(e) Theater in de Scheepsbouwloods.

Naar een oorspronkelijk idee van Hetty van Bommel en gemaakt door Stichting Convoi Exceptionnel.  

__________________________________________________________________

 met

Rouw(e) Beelden

Troostkunst in de vorm van licht-installaties, objecten, rituelen, performances, theater en cinema waarin je deelnemer bent ipv toeschouwer.

Met werk van oa Thierry van Raaij, Marco Broeders, Thijs Kelder, Rob Vrijen, Henk Schut, Threes Anna, Vincent de Rooij & Roel Goudsmit, Emily Smith & Compagny (NY), Arlette van Laar & Deirdre Hogan, Hein Verhoeven, Csilla lakatos & Dodo Kis, Daimon Xanthopoulos, Linda Anneveld, Margriet Kicks-Ass, Sylvia Wybenga, Ellen van Baal, Roderique van Hulsen, Amerens Hedwich, Eef van der Meer, Zinnig Noord , Hetty van Bommel e.a.  

19.00 – 23.00 uur op de Y-helling

___________________________________________________________________

Rouw(e) Klanken

De spirituele betekenis van deze Nacht , dat dierbare overledenen ons zullen vinden wanneer we op ze wachten terwijl de maan hoog aan de hemel kruipt; een troostrijk en vreugdevol samenzijn! Ook de Rouwe Klanken volgen de baan van de maan, en buigen na middernacht om naar bruisende levendigheid; Laten we samen het leven met de dood vieren!

Met Dooie Dichters, Levende Muziek en Dooie DJ’s .

Met oa Peter Faber, Ibrahim Selman, Bob Rusche, Mirik Milan, Anna Serierse, Project Wildeman, L’onda Loud, VanPiekeren, de Meezingbende, MoveAroundSound, Harry Siers, Regina Bijlsma, Jeroen Broekmeijer, en andere zeeeer geheime surprise-acts.

19.00 – 2.00 uur in ons TroostTheater in de NDSMloods

__________________________________________________________________

Rouwkost & Troostdrank

Rituele art food met betekenis.

19.00 – 2.00 uur in ons TroostTheater in de NDSMloods.

____________________________________________________________________

techniek:

Sander van Erkelens, Koen van Oosterhout, Allard de Jaager, Wouter van Dijk, Ruben Eijlers, Taco Brugman en Bart Bartholomeus, Outdoor Cinema.

______________________________________________________________________________

productie:

Hetty van Bommel en Siuli Ko.

_____________________________________________________________________________

fotografie:

Marco Keyzer en Amerens Hedwich.

_____________________________________________________________________________

film:

Boris Bakker.

_____________________________________________________________________________

Met dank aan:

Ampco-Flashlight, Location Light, Secumar, Rhebergen Multihull, st NDSMloods, st NDSMwerf en vele anderen.

_____________________________________________________________________________